Revalidatie begint met een uitgebreid onderzoek naar de beperking/stoornis en de gevolgen daarvan.
Er wordt gekeken naar de motivatie en de leerbaarheid van de cliënt en er wordt overlegd over haalbare doelen. Aan de hand van die doelen wordt een behandelplan opgesteld. Deze kan bestaan uit meerdere en verschillende therapieën. Na de behandeling wordt er overlegd of er eventueel nog nazorg of andere hulpmiddelen nodig zijn.
Revalidatie richt zich op mensen met blijvende beperkingen in het voorkomen, terugbrengen en genezen van de gevolgen van de beperkingen. De aandoeningen waarbij revalidatie wordt toegepast is onder te verdelen in 2 categorieën:
- niet neurologisch:dit zijn beperkingen die hun oorzaak hebben in het lichaam en niet in de hersenen. Voorbeelden van niet neurologische beperkingen zijn: amputaties, gewrichtsproblemen, reuma, hart/longrevalidatie, rugklachten, handletsel, brandwonden, na een operatie etc.
- neurologisch:dit zijn beperkingen die hun oorzaak hebben in de hersenen en/of het zenuwstelsel en niet in het lichaam. Voorbeelden van neurologische beperkingen zijn: beroerte, spierziekte, dwarslaesie, Parkinson, hersenkneuzing, open rug, plexusletsel etc.
Soorten revalidatie
Vragen? Neem gerust contact met ons op